Viering aan het IJsselmeer

Zondag 5 september houden we de jaarlijkse viering aan het IJsselmeer. Opnieuw heeft ds. Engele Wijnsma een pakkend en actueel thema: Principes, pardon hoe schrijf je dat ook al weer?  Voor de kinderen is er een ijsrijk programma op het water. Het belooft weer een beeldrijke en mooie ochtend te worden op het schelpenstrand.

Van Nederlanders wordt vaak gezegd, dat ze Calvinistisch zijn. Met dat woord wordt een soort volksaard bedoeld: hard werken, sober en principieel. De laatste jaren worden we echter veel pragmatischer: Het doel heiligt de middelen! Daarmee lijkt het belang van principes af te nemen. Maar de vraag is, of we daar blij mee moeten zijn. Aan de andere kant: Deze discussie komt door de eeuwen heen steeds weer bovendrijven. In Nederland hebben we daar zelfs een mooie uitdrukking voor: ‘Rekkelijken en Preciezen?  arminius_gomarus.jpg

Gomarus (Wim de Wolf) bedreigt Arminius (Engele Wijnsma)

Die term vindt zijn oorsprong in de 17e eeuw, waarin deze tegenstelling bijna tot een burgeroorlog leidde. Het werk van de debatterende theologen Gomarus en Arminius speelde destijds een belangrijke rol in deze strijd. Hoewel dat lang geleden is, liggen er duidelijke parallellen met onze tijd. In 2010, het jaar van Arminius, worden we opnieuw bij bovenstaande tegenstelling bepaald. Daarom zijn we blij, dat beide kemphanen bereid bleken tijdelijk vanuit het hiernamaals naar Edam te komen. Hoe kijken zij terug op de heftige verschillen van inzicht uit die tijd. En wat kunnen hun inzichten betekenen voor onze vraag: Hebben we principes nodig in dit leven of kunnen we best zonder?
2010-09-03_img_2009.jpg

Dit bericht is geplaatst in Diensten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *