Calvijnse excursie naar Groningen

martinitoren_g.jpg

2009 is het Calvijnjaar. Daarom worden overal ter wereld activiteiten georganiseerd om de humanisten kerkhervormer Johannes Calvijn te herdenken. In Edam hebben we inmiddels een Calvijnreis en een Calvijnse viering gehad. In september komt daar nog een boeiende excursie bij.


Groningen is niet de stad, die de meeste mensen met Calvijn associëren. Deels ook terecht, want Calvijn is nooit in Nederland en dus ook niet in Groningen geweest. Maar voor de Nederlandse beleving van Calvijns denken is Groningen een bijzondere plaats. Deze stad is namelijk verbonden met twee belangrijke momenten in onze kerkgeschiedenis: de synode van Dordrecht (1618-1619), waar de ideeën van de Groninger dominee en hoogleraar Franciscus Gomarus het wonnen van die der Remonstranten. Daarnaast ontstond in 1834 in het dorpje Ulrum de Afscheiding onder leiding van ds. Hendrik de Cock. Dit bleek achteraf de geboorte van de latere Gereformeerde kerken in Nederland. Deze twee gebeurtenissen staan centraal in deze excursie. 

Voorlopig progamma vrijdag 25 september
13.30 uur   Vertrek uit Edam
16.00 uur   Stadswandeling met o.a. onze oud-predikant ds. Simon Bijl
18.00 uur   Diner in de pastorie van Gomarus
20.00 uur   Orgelconcert Frans Koning in de Martinikerk 

Voorlopig progamma zaterdag 25 september09.00 uur  
Vrij progamma in de stad
11.00 uur   Bezoek aan de monumentale kerken van Loppersum en Zeerijp
14.30 uur   Bezoek aan Ulrum
20.00 uur   Terug in Edam

Meer informatie in het Venster van september. Kosten ongeveer € 120 p.p. (bus, hotel, diners en lunch) Opgeven kan bij: sharon@kerkgemeente.nl…

Dit bericht is geplaatst in Kerkreizen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *